Een auto kiezen      Wat kost mijn auto?      Nieuw of gebruikt?      Dealer of particulier?      Testrit      Juridisch

Juridisch

Bij het kopen van een auto komen een aantal juridische aspecten kijken.

Koopovereenkomst
Een koopovereenkomst kan zowel schriftelijk als mondeling worden gesloten. Het is echter verstandig om de afspraken schriftelijk vast te leggen. Legt u samen met de verkopende partij alle belangrijke zaken vast, en onderteken dit in tweevoud. Denkt u aan zaken als garantie, levertijd, nog uit te voeren reparaties etc.

Bij de verkoop van een auto hebben zowel de verkopende partij als de kopende partij plichten. De verkopende partij zal u moeten informeren over aanwezige gebreken. U heeft zelf echter ook een ‘onderzoeksplicht’. Met name wanneer u een auto van een particulier koopt kunt u er niet zonder meer vanuit gaan dat alle mogelijke defecten door deze partij worden voorzien.

Garantie
Ook de garantie is een belangrijk juridisch aspect. Informeert u altijd goed wat de garantie inhoudt en lees de voorwaarden rustig door. Dealers die zijn aangesloten bij de BOVAG, geven garantei op auto’s vanaf Euro 4.500 of 35% van de nieuwwaarde.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om garantie te krijgen op een auto die u bij een particulier bedrijf koopt. Het bedrijf Autotrust verzorgt dit in samenwerking met de ANWB. U sluit dan als het ware een ‘garantieverzekering’ bij deze onderneming af.

Kenteken
Zorg ervoor dat het kenteken van de aangekochte auto op jouw naam komt te staan. Zorg ervoor dat je alle onderdelen hebt. Op het postkantoor kun je het kenteken laten overschrijven. Je ontvangt dan een zogenaamd vrijwaringsbewijs.

 
Disclaimer | Copyright
Adverteren bij Daisycon