Een auto kiezen      Wat kost mijn auto?      Nieuw of gebruikt?      Dealer of particulier?      Testrit      Juridisch

Wat kost mijn auto?

We zullen nu de verschillende autokosten bespreken

Afschrijving
Een auto wordt in de loop van de tijd minder waard. Met name in het begin levert dit een aanzienlijke kostenpost op. Zo heeft een auto van 3 jaar oud gemiddeld nog een waarde van 60% van de nieuwwaarde. De afschrijvingskosten van een auto zijn dus afhankelijk van de leeftijd van de auto, maar ook van het merk en type. Het ene merk is waardevaster dan het andere merk. Verder bepaalt de staat van onderhoud de waarde van de auto.

Op de website van de ANWB is het voor leden mogelijk om de waarde van alle typen auto’s te bekijken.

Belasting

Een belangrijke kostenpost is de wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting. Deze belasting is afhankelijk van de volgende variabelen:

  • Het type voertuig (personenauto, bestelauto etc.)
  • Het gewicht van de auto
  • De provincie waarin u woont
  • Het type brandstof

Brandstof

De keuze tussen de verschillende brandstoftypes is onder meer afhankelijk van het aantal kilometers dat u denkt te gaan rijden. Wanneer u veel rijdt, zijn diesel of autogas goedkopere alternatieven. De dieselprijs ligt immers zo’n 30 cent onder de benzineprijs, autogas is zo’n 90 cent per liter goedkoper.

De aanschaf van een diesel of auto met gas-installatie is echter vaak weer relatief duurder en ook de wegenbelasting ligt hoger.

Om het voor u meest aantrekkelijke alternatief te bepalen moet u de extra kosten voor afschrijving (door de hogere aanschafprijs) en extra wegenbelasting afzetten tegen het voordeel wat u behaalt door een lagere brandstofprijs. Algemeen kunt u als stelregel nemen dat wanneer u meer dan 20.000 km per jaar rijdt, diesel een voordeliger alternatief is dan benzine.

Ook kunt u milieuaspecten een rol laten meewegen bij uw beslissing voor een bepaald type brandstof. Over het algemeen worden benzine motoren als milieuvriendelijker gezien dan diesel motoren. Nieuwe ontwikkelingen spelen hierbij echter een belangrijke rol, denk bijvoorbeeld aan roetfilters.

Onderhoud

De kosten voor het onderhoud van uw auto zijn erg afhankelijk van de leeftijd en waarde van de auto. Zoals gezegd is het van belang hier vooraf voldoende budget voor vrij te maken. Hoewel dit erg verschilt per situatie, moet u al snel rekening houden met een kostenpost van 500 Euro per jaar, voor het onderhoud van uw auto.

Verzekeren

Tot slot bent u verplicht uw auto te verzekeren. Onder verzekeren kunt u meer lezen over de keuzes die u hierbij heeft en waar u op moet letten.

Zie voor alle genoemde websites de pagina interessante links.

 
Disclaimer | Copyright
Adverteren bij Daisycon